29 Ekim 2009 Perşembe

Strawberry vs Cheapsmells (Guide)



Parfüm alışverişlerinde bu iki web sitesini karşılaştırmak istedim. Avantajları ve dezavantajları ile karşınızda objektif bir karşılaştırma :

STRAWBERRY

Strawberrynet.com Hong Kong kökenli bir site. Tüm cilt bakımı, saç bakımı ve makyaj ürünleri ÜCRETSİZ olarak gönderiliyor. Parfümlerde ise parfüm tutarının %10'u kadar kargo bedeli alıyorlar. Fakat bu bedel en fazla 10 lira oluyor. Yani 120 TL'lik bir parfüme kargo olarak 12 TL yerine 10 TL ödüyorsunuz. Maksimum tutar bu.

Strawberry uluslararası dolaşımda takip numarası veremiyor. Ancak Türkiye sınırları içerisinde takip edebileceğiniz bir takip numarası sağlıyor. PTT ile gönderim yaptığı için PTT Kargo üzerinden takip yapabiliyorsunuz. Bu takip ile paket Türkiye'ye ulaştı mı, dağıtıma çıktı mı görebiliyorsunuz.

Strawberry.net'te hediye paketi seçeneği ücretsiz. Cici bici kağıtlara sarılı bir şekilde ürün elinize ulaşıyor. Son zamanlarda kullandıkları hediye paketi aşağıdaki fotoğraftaki gibi..

Hatta hediye paketi yanında tebrik kartını da ücretsiz olarak koydurabiliyorsunuz. Sitenin kendisi gibi mosmor, kare, üzerinde kırmızı çilek resmi bulunan bir tebrik kartı ve içerisinde sizin belirlediğiniz özel yazı paketin içinden çıkıyor. Tebrik yazısını Türkçe de yazabilirsiniz (Türkçe karakter kullanmadan).

Strawberry paketleri imza karşılığı teslim ediliyor. Postacı imzanızı almadan kesinlikle paketi teslim etmiyor. Bu da paketin kaybolmaması açısından güzel bir şey.

Paket mor bir kurdeleye bağlı şekilde geliyor. Süper branding taktiği. İnce bi detay, ama hoş.

Strawberry'nin bir güzelliği müşterilerini kendine bağlamak için çıkardığı "bağlılık programı". Verdiğiniz 2., 3., 4.,..10. siparişe kadar belirli olanlarda indirim hakkı kazanıyorsunuz. Ayrıca bir sipariş içerisinde 3 veya daha fazla ürün isterseniz ilave %5 indirim daha alıyorsunuz. Ve bu iki indirim birbirinden bağımsız. İki indirimi checkout sırasında aynı anda uygulatabiliyorsunuz.

Ve en güzel özelliği, ilk kez sipariş veren müşterilerine gönderdikleri ücretsiz makyaj malzemeleri. Bu ücretsiz hediyeler dönem dönem değişiyor. Uzunca bir süre (hala devam ediyor) Stila makyaj malzemeleri dağıttılar. Ben Stila'yı böyle tanıdım. Yoksa Sephora'da görüp burun kıvırmaya devam edecektim.

Yeni müşteri olmanız için yeni bir email adresi yeterli. Benim bu olanaktan faydalanmak için açtığım 678574 tane email accunt'um var :) Türkiye'deki tüm bayanların yaptığı gibi ben de aynı hileye başvurdum.

Bakıyorum ücretsiz malzemelere, eğer işime yarayacak bir şey varsa fake account'tan sipariş veriyorum. Eğer kötü ürünler varsa da çok sipariş verdiğim ana mail account'umu kullanıyorum ve indirim alıyorum. Keyfime göre..

Strawberry'nin müşteri hizmetleri çok başarılı. Yanlış ürün gönderildiğinde ya da paketten eksik ürün çıktığında hemen info@strawberrynet.com adresine mail atın (siparişi verdiğiniz mail adresinden tabi..) Çok kısa süre içerisinde geri dönüyorlar. Ve eksik ürünü / yanlış ürünün doğrusunu derhal gönderiyorlar.
Strawberry'nin indirim dönemleri çok önemli. Her ay yenilenen "Special Purchase" kategorisini düzenli olarak takip etmek lazım. Siteye üye olarak yeni eklenen ürünlerden, special purchase ürünlerinden ve indirimlerden haberdar olabilirsiniz. Şahsen ben şu ana dek indirimde olmayan hiçbir ürünü sipariş vermedim. Hep ama hep indirim döneminden kaptım bişiler..

Kötü yanı şu olabilir, ürünleri fiyat aralığına göre arayamıyorsunuz. Öyle bir filtreleme sistemleri yok. Markaya göre arama yapılıyor, özel ürünler listelenebiliyor vs fakar fiyata göre ya da indirim yüzdesine göre arama yapılamıyor malesef..

CHEAPSMELLS :

Cheapsmells.com İngiltere kökenli bir web sitesi. Fiyatlar pound üzerinden. 1 pound ortalama 2.4 TL. Ama gün be gün değişabiliyor tabi..

Cheapsmells, sipariş başına değil ürün başına kargo bedeli alıyor. Normal şartlarda 1 ürün : 2.15 pound kargo ücreti var. Eğer ürün bir kofre ise kargo bedeli 3.15 pound oluyor.

Fakat şu günlerde İngiltere'deki posta grevi sebebi ile (royal mail strike) kargo bedeli 3.75 pound. Normalde çoook uzun sürede elimizde olur paketler grev sebebi ile. Fakat cheapsmells bizi bekletmemek için kargo ücretini biraz arttırarak kısa zamanda paketlerimize ulaşmamızı sağlamış bir şekilde.

Cheapsmells takip numarası veremiyor. Siparişi veriyorsunuz ve gözünüz kapıda paketin gelmesini bekliyorsunuz. Bu epey kötü bir durum. Fakat endişelenmeyin, verdiğim bir siparişte paket elime 4 hafta boyunca ulaşmamıştı (bu cidden uzun bir süre, normalde en geç 8-9 iş gününde elinizde oluyor). Ben de mail attım ve aynı ürünleri 2. kez gönderdiler. Bedelsiz olarak hem de. Böyle olması gerekiyor zaten müşteri hizmetlerinin.. Ben çoook sık alışveriş yapıyorum ve hep aynı email account'umdan sipariş veriyorum. Belki bana çok güvendikleri için böyle bir şey yapmışlardır, onu bilemem..

Cheapsmells paketleri şu yazımda göründüğü gibi paketlenerek geliyor. Herhangi bir kurdele falan yok etrafında yani :)
Hediye paketi opsiyonu ücretli. 1.95 pound. Ayrıca tebrik kartı opsiyonu da yok. (hrrrr)
Herhangi bir bağlılık indirimi programları yok. Ne alırsanız onu ödüyorsunuz sürekli. Ayrıca yeni müşterilerine hediye falan da vermiyor.
Ama şu var ; UK vatandaşı olmadığımız için VAT (KDV) ödemek zorunda değiliz. Yaptığımız alışverişten sonra info@cheapsmells.com a bir mail yazarak KDV tutarının kred kartımıza iadesini istiyoruz. 1 pound ve üzeri KDV tutarlarını kartımıza iade ediveriyorlar hemen :) Hesap ektresinde çok komik görünüyor +2.38 vs gibi tutarlar :) Ama olsun, hakkımız sonuçta, istemek lazım.

Special Offers kısmı kesinlikle takip etmeye değer. Alakasız zamanlarda çok kelepir ürünler bulmak mümkün.

Cheapsmells'in en sevdiğim özelliği sağ tarafında bulunan search kısmı. Aşağıdaki fotoğrafta da görebilirsiniz. 4 seçenekli search bölümü var. Sırasıyla cinsiyet, fiyat aralığı, kategori ve marka. Fix yaptığım şey "Her-0 pound-10 pound-Fragrance" seçeneklerini tıklamak :)

Filtreleme seçeneği bununla da sınırlı kalmıyor. Bir de çıkan sonuçları sıralama filtresi var. Aşağıdaki snapshot'a dikkat edin. Kırmızı ile çizdiğim yerde "Order by price" seçeneği var ve en ucuz ürün en üstte çıkacak şekilde ayarladığım üçgen gri renkte (diğerleri yeşil). Böylece cheapsmells.com'da bulunan EN UCUZ, BAYAN PARFÜMÜ'nü bulmuş oluyorum. Hoş ekranda bir allık var, herhalde o allığı kategorilerken Fragrance seçeneği altına koydular yanlışlıkla.

Ya da şu varyasyonu da deneyebilirsiniz. Aşağıdaki fotoğrafta da aynı ürünleri indirim oranına göre listeledim.


Burada da "Order by discount" seçenğinde sağdaki üçgeni tıkladım. Üçgen gri. Böylece "EN YÜKSEK ORANDA İNDİRİM YAPILMIŞ PARFÜMLER" karşımıza çıkıyor. Ürünlerin altında indirim oranları yazılı. Burada şu sonuç çıkarılabilir : Cheapsmells.com adresinde satılan en indirimli bayan parfümü %86 indirim oranı ile 4.96 pound'a satılan 50ml'lik Elizabeth Taylor Diamonds & Emeralds. :) Biraz excel dersi gibi oldu ama araştırma tekniklerimi paylaşmak istedim napim.. :)

3 gün önce bir sipariş verdim cheapsmells'den. Lanvin Rumeur ve SJP Covet. İkisi de 50ml. Rumeur 9.95 pound, Covet ise 9.50 pound. Order confirmation aşağıda. Kargo olarak 3.75 x 2 = 7.50 pound alacaklarına 5.91 pound almışlar. Anlam veremedim. Dedim ya, şu sıralar grev sebebiyle cheapsmells biraz değişik..




Parfümlerin her biri 30-31 TL civarında bir ücrete mal oldu bana. Kargo dahil.

Strawberry'nin dün yayınladığı 2. Top250 parfüm arasında Covet de vardı. Aşağıdaki fotoğrafta var. Fiyatı 65 TL. Bi de %10 kargo eklersek 71.5 TL oluyor. Oysa aynı ürüne ben 31 TL ödedim. Yarısından da ucuz. İşte Strawberry vs Cheapsmells karşılaştırmasının taze taze en güzel örneği..

Covet @ Strawberry...

Covet @ Cheapsmells..
Umarım faydalı olmuştur.. Çok özenerek yazdım çünkü :)
Sim
EDIT : Cheapsmells artık KDV iadesi yapmıyor. Bilginize. (03.11.2009)

23 comments:

Adsız dedi ki...

çooook çok faydalı oldu canım benim ellerine sağlık bitanesin

Sim on 30 Ekim 2009 00:19 dedi ki...

Teşekkür ederimmm çok sevindim :)

Adsız dedi ki...

Eline sağlık, güzel analiz olmuş. Strawberry ya da cheapsmells gibi ucuz ürün satan yurtdışı site sayısı epey çoğaldı da ürünleri orijinal mi? Ben dahil sıktıkları parfüm cildine yağ gibi yapışıp kalan bir sürü insan var. Cilt bakım ürünlerinin ambalajları farklı filan.. Yurt dışı forumlarda o fiyatlara ürün tedarik etmenin mümkün oladığı, çoğunun fake, expired olduğu söyleniyor. Kanıt olarak da yıllardır varolmalarına rağmen hepsinin toplam satışının sephora.com cirosunun 20 de 1'i bile olamamasını gösteriyorlar. 100000 çeşit ürünün sahtesi mi olur demeyin, dünya lüks kozmetik pazarı 250 milyar usd civarında, yani Türkiye GSMH sından fazla.. Anlaşılamayacak kadar iyi taklit yaptıklarını ve bizim gibi fahiş vergi ve karlardan bıkmış ülke insanlarının strawberry'ye sarıldığını düşünüyorum. Nitekim Türkiye globalde strawberry'yi en çok tıklayan ikinci ülke :) 2009 ortalarında Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkeleinin strawberry'ye erişimi yasakladığını da, diğerlerinin de yasaklayacaklarını unutmamak gerek.. Uzun bir yorum oldu ama kozmetikle kafayı bulmuş biri olarak içim dökmek istedim :) Chepsmells den ya da strawbery den yine de sipariş vermeden duramıycam sanırım :)

@soydan

Sim on 30 Ekim 2009 20:34 dedi ki...

Süper mantıklı bir yorum Soydan'cığım :)
Evet, başta benim de tereddütlerim olmuştu, hatırlıyorum. Ama yaklaşık 3 senedir her iki siteden de alışveriş yapıyorum ve şimdiye dek gelen ürünlerin hepsi muhteşemdi.. Çok araştırıyorum, çok inceliyorum ürünleri mağazalarda. Kokusu, dokusu, ambalajı vs hepsi aynı geldi hep.. Bilmiyorum ki.. Ben de devam edeceğim valla, seviyoru iki siteyi de :)

yıldız on 6 Kasım 2009 14:29 dedi ki...

selamlar,

daha yeni keşfettim sitenizi, hemen cheapsmells alışverişini okudum. revlon gold charlie siparişi vericem (annemin parfümüydü bi zamanlar , ona süpriz yapıcam) ama tereddüt yaşamam gerekiyormu? ulaşım konusunda. önce siteye üye olmalıyım dimi?
sevgiler

Sim on 6 Kasım 2009 23:30 dedi ki...

Yıldız,
Evet, site üyelik istiyor fakat ücretsiz. Hotmail hesabı açmak gibi, 2 dakikanı almaz.
Ben uzun zamandır alışveriş yapıyorum ve gerçekten birçok sipariş verdim. Hiçbir sorun yaşamadım.
Posta takibi yok, ama tüm siparişlerim elime ulaştı.

Esra E. on 10 Aralık 2009 01:55 dedi ki...

canım senin bağlılık indirimin % de kaç?

ben şuan ancak %4 alabiliyorum bir erkek parfümü var almak istediğim şöyle %10 indirim olan bir mail hesabı olan varsa kullanma istyrmmmm yardımcı olursan sevinirim.

esracaa.blogspot.com
esraacaa@gmail.com
Esra E.

Sevgiler

Sim on 10 Aralık 2009 16:36 dedi ki...

Benim bağlılık indirimim şu an %5 Esra'cığım. Genelde "ilk müşteri" hediyesinden faydalanmayı tercih ettiğim için farklı email adresleriyle alışveriş yapıyorum. Ama her adresi belirli aralıklarla kontrol ediyorum, böylece klasikleşmiş "I miss You" inidirimini kaçırmıyorum..

İlker dedi ki...

Merhaba,

öncelikle bir hatayı düzelteyim. Cheapsmells takip numarası veriyor. Ürünü onayladığınız aşamada airsigned işaretini seçerseniz takip numarası veriyorlar ancak bu kargo metodu takipsize göre biraz daha pahalı.

Sim on 24 Aralık 2009 16:01 dedi ki...

ilker : bilgilendirme için çok teşekkürler. Evet haklısın, takipli posta seçeneği var ama kargo ücreti ciddi oranda artıyor..

Ben yine de takipsizi tercih etmeye devam edeceğim. şimdiye dek bir sorun yaşamadım, üstelik daha ucuz :)

rosein on 18 Ocak 2010 13:51 dedi ki...

kosmosim, sanırım her üründe iki katı kargo ücreti almıyorlar, belirli bir oranda ürün başına arttırıyorlardır. diğer siteler öyle yapıyo yani. =) çok sağol bilgiler için. ben bilmiyordum bu siteyi.

Esra E. on 20 Ocak 2010 23:13 dedi ki...

bana niçin gelmiyor bu miss you indirimleri:( 5 adresim var böyle alısveriş yaptıgım

Sim on 21 Ocak 2010 13:15 dedi ki...

esraca : dönem dönem kontrol et her mailini cnm.. ben çok test yaptım, miss you indirimlerini gönderdikleri zaman aralığını tespit etmeye çalıştım ama nafile.. hiç belli olmuyor ne zaman gönderecekleri..

feymur.net dedi ki...

benımde bır alışverışım oldu sayenızde ama ılkkez ..35 pountluk alşverılıme kredı kartımdan tl olark çekıldı gerısını nasıl tahsıl edıcekler yada urunlerım gelmıycekmı.. sorun yaşarsam yonlendırımısınız..:(:(

Sim on 8 Şubat 2010 10:12 dedi ki...

feymur.net merhaba,
pound dediğine göre, cheapsmells'den alışveriş yaptın değil mi?

Sorunu tam olarak anlayamadım. Kredi kartından çekilen tutarı da yazacaktın ama unuttun herhalde?
35 pound karşılığı TL'den daha az tutar mı çekildi? 35 pound 100 küsür lira tutar, bazı kredi kartları (örneğin worldcard) 100 TL üzeri yurtdışı alışverişlerinde 3 taksit yapıyor otomatik olarak.. taksitlendirme yapılmış olabilir..

Adsız dedi ki...

geçen hafta bende tavsiye üzerine kendime bir dolce gabbana aldım 10 günde geldi taki ilk dışarı çıkacağım zaman üzerime sıkıp 10 dk sonra hiç bir şey kalmayıp ürünün "SAHTE" olduğunu anlayıncaya kadar her şey güzeldi bir daha hayatta bir şey almam ve tavsiye etmem çok kötü kazık yedim ve birde mail attım döşendim siteye

mehtap dedi ki...

Selam sıteni yeni kesfettim verdigim bir urun gelmeyınce google arama yaparken alakasız bı sekıldesenın adresine ulastım cok ayrıntılı yazmıssın tesekkurler..

benım urun cosmeticsolution sitesinden vermiştim ilk siparisimdi :( cok moralım bozuk tabi 20 mayısta verdim siz hesap edın ne kadar olmus ..

Adsız dedi ki...

sayenızde bu sıteyı kesfettım =) cok tesekkurler...

Adsız dedi ki...

çok faydalı bende tam cheapsmellsi araştırıyordum cnm (: ya sakıncası yoksa bişey sorucam bende alışveriş yapıcam ama korkuyorum şimdi kargo parası 50 milyon felan gelirde kafayı yerim felan diye o kargo parası neye göre yada ne kadar alıyolar bi bilgin varmı ))):

Adsız dedi ki...

kargo ücreti hakkında bilgi yardımmm ):

Adsız dedi ki...

ilk paragraflarda kargo hakkında bilgi veriyor zaten. neden hala soruyorsunuz, idrak güçlüğü çekiyorsanız bence bu komplike işe hiç bulaşmayınız.

Sim on 5 Aralık 2010 10:57 dedi ki...

:) sakinnnn...

Adsız dedi ki...

merhaba
strawberry ve extracents den alışveriş yapmama rağmen cheapsmells den alış. yapamıyorum.sanırım kredi kartı bilgi verimi sırasında şifre yada onun gibi bişi istiyor.ben de son anda vazgeçiyorum siparişten.siz bu sorunu nasıl aştınız?ya da böyle bi sorun yaşadınız mı?

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Web Plagiarism Checker
 

! Kozmosim.. ! Copyright © 2009 Cosmetic Girl Designed by Ipietoon | In Collaboration with FIFA
Girl Illustration Copyrighted to Dapino Colada